Hirsiseinän korjaus
Väittikö joku, että hirsiseinän korjaus on helppoa hommaa? Se on puppua. Villa Ylänteen seinästä löytynyt lahottajasieni oli tehnyt selvää jälkeä useammastakin hirrestä, vahingoittanut ikkunan karmia ja levittänyt lonkeroitaan lattian alle. Eli yksi lähes kokonainen ulkoseinä meni vaihtoon.
Tästä se kaikki lähti. Hirsimies Keijo tuli paikalle ja moottorisaha alkoi laulaa. Vanha seinä pois ja uutta tilalle.
Tukikehikko rakennettiin pitämään talo kasassa, kunnes uusi seinä olisi paikoillaan.
Yöksi aukko peitettiin pressulla. Olimme onnekkaita kun kesä oli vähäsateinen eikä tuulikaan vaivannut kuin muutamana yönä.
Lattiaa purettiin ja eristeturvetta imuroitiin pois, jotta saatiin tarkistettua lahottajasienen aiheuttamat mahdolliset vauriot alapohjassa. Hieman jouduttiin lattiavasojen päitä korjailemaan.
Hirsi kerrallaan alkoi uusi seinä nousta.
Vanhan eristeturpeen tilalle puhallettiin lattian alle ekovillaa.
Hirret joita käytettiin eivät suinkaan olleet Metsänkylän Navetalta haettuja hirsiä, sillä ne osoittautuivat aivan liian lyhyiksi. Jukka haki 15 kappaletta 5-6 metrisiä vuonna 2011 sahattuja hirsiä Askolasta.
Välipohjan vasahirret olivat myös saaneet tuta sienestä, joten pientä fiksausta vaadittiin myös siellä.
Ikkunakarmia ei kehdattu laittaa enää tällaisenaan takaisin paikoilleen, vaan Jukka sahasi vaurioituneet osat pois ja korjasi uusilla osilla. Hienosti hoitui lapa- ja sormiliitokset.
Pientä liimausta, maalien poisto ja hionta.
Tässä uusi seinä vihdoinkin valmiina ja korjattu ikkuna paikoillaan.
Ulkopuolelta seinä maalattiin punamullalla ja kunhan koristelaudat on putsattu ja ehostettu ja asennettu takaisin paikoilleen, niin homma on hanskassa. Nuo karmit tietysti maalataan myös.
Tähän harjoitukseen kului kaikkineen noin 1,5 kuukautta. Se siitä kakunpalasta.