maanantai 8. huhtikuuta 2013

Etenemme ylhäältä alas


Talven kovimmilla pakkasilla remontin teko oli Jukalle kohtuullisen piinallista. Pakkasta oli parin kuukauden ajan lähes joka päivä reilusti toistakymmentä astetta. Työhaalareiden alle oli pakko pukea pässinpökkimät jos toisetkin. Ilman talvihanskoja sormet jäätyivät, mutta hanskojen kanssa puolestaan oli haastavaa saada sorkkarauta saati vasara pysymään kädessä. Nostamme hattua suomalaisille raksamiehille, jotka pakkasista huolimatta puurtavat työssään talvesta toiseen.

Talven aikana tuli purettua ullakon lisäksi myös yläkerran huoneet.Yläkerran ulkoseinät ovat rankarakenteisia. Jukan epäilyt osoittautuivat todeksi, kun hän päätti purkaa nämä seinärakennelmat. Löytyi ikävästi lahonneita hirsiä. Kuvassa tuo ei näytä lainkaan pahalta, mutta ihan kouralla kauhomalla tuosta sai tehtyä reiän ulos saakka...


Kastuminen on todennäköisesti alkanut kauan sitten eli jo ennen 80-luvun remonttia. Näyttäisi siltä, että vanha katto on vuotanut ja kastellut välipohjan turve-eristeet seinien vierustoilta. Myös museoviraston korjauskortin mukaan tämä on tyypillinen lahovaurion paikka vanhoissa hirsitaloissa. Märät turpeet ovat muhineet välipohjassa ja lahottaneet toiseksi ylimmän hirsikerroksen. Hirret eivät onneksi ole kauttaaltaan lahoja ja selviämme todennäköisesti korjaamalla hirsiä osittain. Rapsuttelemme pehmeät kohdat pois ja vaihdamme uutta hirttä tilalle, jos vaurio on kantavassa rakenteessa.  

Vanha peltikate on sittemmin uusittu 80-luvun remontissa.Tässä yhteydessä seiniin on laitettu lasivillaeristeet, höyrynsulkumuovit ja kipsilevyt. Nyt nämä kaikki on purettu ja poistettu. 


Myöskin turpeet seinien vierustoilta on poistettu hirsien tarkastusta varten. Jätämme turve-eristeen välipohjaan, jottei lattioita tarvitse purkaa. Tavoite on saada mansardikaton jyrkkään kohtaan sekä yläpohjaan niin hyvä eriste, ettei lämpövuodot enää sulata lunta katolla.

Tältä näytin ennen kuin turpeet oli kaivettu seinien vierustoilta pois:


Ja tältä muutaman tunnin urakoinnin jälkeen :-)Oli toi naamasuojus kyllä ihan tarpeen. Sitten Selloon ruokaostoksille...
2 kommenttia: