keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kakluunit


Ennen kuin järkytän lukijoita rakennuksen todellisella tilalla, haluan esitellä alkuperäisen lämmitysjärjestelmän. Talossa on kaikenkaikkiaan 7 kaakeliuunia.

Eteishallissa vieraita tervehtii tämä kaunotar, kuviointina näyttäisi olevan tuttuja kesäkukkia.
Alakerran pääsalissa asukkaita on lämmittänyt tämä jyhkeä uuni. Koristereunuksen vasemmassa kulmassa on harmittava halkeama, mutta korjattavissa.
Ensimmäisessä sivusalissa on havunvihreä muita uuneja huomattavasti matalampi yksilö. Käpyaiheiset koristeet tekevät siitä kuitenkin kakluunikisan ehdottoman ennakkosuosikin.

Toisessa sivusalissa vahtia pitää charmikas, melkeinpä sotilaallisen ryhdikäs uuni.  Alakerran kolmannessa sivusalissa tämä sulotar tuo mieleen Suomen suven lämmön.

Yläkerran kuutta huonetta on lämmittänyt vain kolme kakluunia, joista yksi on purettu aikojen saatossa pois. Yläkerran huoneista vain siis korkeintaan kolme on ollut ympärivuotisessa käytössä. 

Tätä uunia ahdisti yläpuolelta ilmastointiputkien kotelot. Nyttemmin jo poispuretut.
Yläkerran pääsalissa on samanlainen kakluuni kuin yhdessä alakerran sivusaleista. Vain yhtä kaakelikerrosta matalampana.


Harmiksemme jouduimme heti toteamaan, että kaikki kakluunit on sähköistetty. Sähkövastukset saa kuitenkin helposti poistettua. Kunhan hormit on tarkistettu ja tarvittaessa kunnostettu, palaa näissä uuneissa jatkossa talvisin tuli.

Remontin edetessä alakerran keittiön alla sijaitsevasta ryömintätilasta löytyi erinäisiä kaakeleita, joista osa näyttäisi olevan "varaosia" olemassa oleviin uuneihin. Aikamoinen läjä löytyi myös numeroituja kaakeleita, jotka voisivat olla peräisin yläkerran yhdestä huoneesta, jossa selvästikin on joskus ollut uuni, mutta joka aikojen saatossa on purettu pois. Nämä kun jaksaisi putsata...
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti