perjantai 29. maaliskuuta 2013

Purkuhommiin siis


Alkusyksy meni lähinnä tutkaillen paikkoja. Varovasti sieltä täältä. Jukka kulki huoneesta toiseen, "koputteli" seiniä, raotteli listoja, konttasi vintillä.
Vintti saikin ensimmäisenä kuulla tuomionsa: purkuun koko kerros. Vintille oli rakennettu 1980-luvulla ilmanvaihtokonehuone. Myöhemmin 90-luvulla nämä tilat oli muutettu työ- ja arkistointitiloiksi. Kattoeristeeksi oli laitettu tietysti lasivillaa. Vasemmalla kädellä ja silmät kiinni. Talvella vintillä olleiden huoneiden lämpö lämmitti kattoa ja sulatti lumikerrosta. Katon reunalle muodostui huikeita jääpuikkoja ja valtavat lumi- ja jäämassat rytisivät alas. Talven vaarat ennakoitiin jo hyvissä ajoin syksyllä, jolloin Jukka asensi katolle lumiesteet ja samalla myös huoltotason. 

Vintin purku aloitettiin hyvissä ajoin, mutta talvi tuli vuonna 2012 nopeasti. Ja vaikka vinttihuoneissa ei lämpö päällä ollutkaan, kuten ei myöskään koko yläkerrassa, niin sen verran huonosti yläpohja eristi lämpöä, että sinne se vähäinenkin lämpö talosta karkasi, ylös vintille ja katolle lunta sulattamaan.


Kaikki levytykset, lasivillat ja muovit saivat luvan lähteä vintiltä. Turhat väliseinät matalaksi. Vintin kuuluu olla avointa tilaa ja tuulen tulee päästä vinkumaan esteettä talon päästä päähän. Näytti siltä, että kaikki Leppävaaran hiiret olivat pitäneet majaa vintillä. Lasivilloista löytyi hellyttäviä pesäkyhäelmiä, aivan selkeästi makuuhuoneet, keittiöt ja wc:t  erikseen. Nyt, ainakin hetken aikaa, tämä hiiriyhteisö on koditon.


Yläpohja on alunperin ääni- ja lämpöeristetty hiekalla ja turpeella. 80-luvun remontissa yläpohjaan oli lisätty lasivillaa. Päätettiin, että imuroidaan vintiltä kaikki pois, jotta nähdään että lappeet ja muut rakenteet ovat kunnossa. Kutsuttiin siis imuriauto paikalle. Yhden päivän homma ja 10.000 kg moskaa saatiin ulos. 

Puhdasta tuli.Nyt vaan sitten riittävästi puhallusvillaa yläpohjaan eristeeksi, jottei ensi talvena enää lämmitetä peltikattoa ja sulateta lunta.  


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti